Valmista meelipaitav ja südantsoojendav toorkakaojook!?

Ajakulu:  10 minutit

Kogus: kahele

Koostisosad:

✔ 300g kookospiima (lisaainetevaba)

✔  100g vett 

✔  3-4 spl toorkakaod (maksimaalselt 40g inimese kohta)

✔ Pool teelusikat jahvatatud kaneeli

✔ Veerand teelusikat jahvatatud kardemoni

✔  OLULINE! Näpuotsatäis Cayenne’i pipart – sest see aktiveerib mitmeid kakaos olevaid aineid

✔  Näpuotsatäis Himaalaja roosat soola

✔  2 spl kookospalmisuhkrut (või muud magusainet – ökosuhkrut, vahtrasiirupit, mett, vaniljet)

✔  4 kapslit Ashwagandhat (ava kapsel)

✔ Soovi korral võid lisada maitse järgi ka chillit ja muid soojendavaid vürtse nagu ingveripulber, kurkum, safran jne.

? Kõige kõrgema kvaliteedi ja omadustega on kakaopasta (kõva tükk, mida tuleb riivida) või kakaonööbid, mida on kõige vähem töödeldud ja sisaldavad ka kakaovõid ehk rasvainet. Kui aga kasutad (toor)kakaopulbrit, siis võid lisada oma kakaojoogile ka veidi kookosrasva. Tavapoes müüdavad kakaopulbrid on kuumutatud ehk nende toiteväärtus on pea olematu. Lisaks sisaldab külmpressitud kakaopulber oluliselt rohkem looduslikke ensüüme ning antioksüdante kui tavaline kakaopulber. Seega eelista toorkakaod, mis tähendab külmpressitud meetodil valmistatud pulbrit.

Võimalusel eelista mahe toorainet.

Kõiki vürtse võid doseerida maitse järgi ka rohkem või vähem.

Cayenne pipar on toorkakao joogi valmistamisel üks olulisemaid komponente, kuna aktiveerib kakaos mitmeid olulisi aineid ning aitab kakaol kehas ka kiiremini mõjuda.

(Kui majapidamises puudub Cayenne pipar, siis võib selle asendada ka peeneks jahvatatud musta pipraga. Kuid kakao maksimaalse efekti kogemiseks on näpuotsatäis pipart väga oluline koostisosa!)

Valmistamine:

  1. Soojenda väikeses potis kookospiim ja vesi (madalal kuumusel).
  2. Sega vaikselt hulka toorkakao, kookospalmisuhkur (või muu magusaine), kaneel, näpuotsatäis Cayenne’i pipart, soovi järgi muid vürtse ja ava 2 kapsli seest Ashwagandha pulber.
  3. Hoolega segades kuumuta mõned minutid madalal temperatuuril, kuniks tekib ühtlane kreemjas segu. Ära keeda! Hoia temperatuur alla 60℃. Siis säilivad kakaos väärtuslikud mikroelemendid, samuti mesi säilitab oma tervislikud omadused. Jook peaks olema mõnusalt soe aga mitte tuline.
  4. Kui kõik on valmis jaota jook tassidesse ja naudi lõõgastudes!

? Nipp: Võid kakao valmistamiseks kasutada ka blenderit, sest siis tuleb jook vahusem ja kreemisem. Sellisel juhul soojenda kookospiim ja vesi, kalla blenderisse ning seejärel lisa kõik ülejäänud koostisosad, blenderda kuniks segu on ühtlaselt kreemjas.

? Nipp: Võid magustajana kasutada suhkru asemel ka datleid (maitse järgi 7-8 datlit). Sellisel juhul lase datlitel 5 minutit kuumas vees pehmeneda, eemalda kivid ja blenderda koos kõigi teiste koostisosadega ühtlaseks seguks.

⇨  Miks valida magusaineks kookospalmisuhkur?

Kookospalmisuhkur on puhas ja madala glükeemilise indeksiga alternatiiv teistele suhkrutele ja siirupitele. Tema toiteväärtus on palju rikkalikum kui ühelgi teisel kaubanduses saadaoleval magusainel. Eriti rikas on kookospalmisuhkur kaaliumi, magneesiumi, tsingi ja raua poolest, lisaks on ta ka looduslik allikas vitamiinidele B1, B2, B3, B6 ja C.  Kookospalmisuhkur toodab aeglaselt vallanduvat pikaajalist energiat, mida keha säilitab läbi kogu päeva, siis on see väga oluliseks toetuseks kõigile kehas toimuvatele protsessidele”

NB! Esimesel korral ära kindlasti üle 40g toorkakaod manusta, et saaksid tunda, kuidas keha reageerib. 40g on maksimaalne kogus toorkakaod täiskasvanu kohta. (Pigem kehtib see kakaopasta kohta, kuna see on tugevam kui kakaopulber.)

Tänu ajus aktiveeruvatele endorfiinidele ja serotoniinile, võid kehas kogeda suurenenud õnnetunnet ja kergemat olemist. Küll aga kogusega liialdades võib tekkida üleküllane energiatulv, kehatemperatuuri muutus, õrn higi või kerge süda paha tunne.

Kindlasti joo peale kakaod ka puhast vett!

 “Kakaouba on keemiliselt meie planeedi üks kõige komplekssematest toitudest, sisaldades rohkem kui 1200 aktiivset aineosa ja on kõrge antioksüdantide sisaldusega.

Samuti on see üks rikkalikum looduslik allikas mitmetele olulistele mikroelementidele.”

? Toorkakao sisaldab: 

✔ Palju antioksüdante (rohkem, kui enamikes teistes toiduainetes), mis tagavad rakutasandi normaalse talitluse 

✔ Palju magneesiumi (rohkem, kui enamikes teistes toiduainetes), toetades närvisüsteemi

✔ Palju rauda, toetades meie vereringet

✔  Samuti suures koguses kroomi, tsinki, väävlit ja vaske, mis on olulised mikroelemendid meie kehas

✔ E- ja C-vitamiini, mis toetavad immuunsüsteemi 

✔ Suures koguses neurotransmittoreid, mis mõjuvad meie õnne- ja rahulolutundele (trüptofaani, 5-HTP-d, serotoniini, dopamiini, fenüületüülamiini jt.)

ASHWAGANDHA, “Heaolutunde tekitaja adaptogeen, mis toetab:

✔Ärevuse, unehäirete (unetuse), stressi puhul,

✔Menstruaalvalude korral,

✔Liigesepõletike, seljavalu, lihasreuma puhul,

✔Stimuleerib kurnatud neerupealiseid,

✔Kilpnäärme talitlushäirete korral,

✔Külmetushaiguste, tuberkuloosi, astma ja bronhiidi puhul.

Ashwagandha kohta saad rohkem lugeda siit.

Adaptogeensete taimede hulka liigitatud Ashwagandha taim soodustab tasakaalu kehas, toetab head und ja lõõgastunud olekut. Ashwagandha toetab neuroloogilise, reproduktiivse, endokriinse süsteemi normaalset talitlust, aitab kaasa energia tootmisele ja eluea pikenemisele.

? Kookospiim sisaldab:

✔ Vaske, mis võimaldab normaalset ainevahetust

✔ Seleeni, mis on oluline kilpnäärme tervise jaoks

✔ Rauda, mida on vaja punaverelibledes hemoglobiini tootmiseks, mille põhiülesanne on kehas hapniku transportimine

✔ Fosforit, mis toetab aju- ja kesknärvisüsteemi tööd

✔ Tsinki, mis on vajalik immuunrakkude arengule ja toimimisele

✔ Magneesiumi, mis aitab närvisüsteemil funktsioneerida ja lõõgastab lihaseid

Kookos on väärtuslik toiduaine immuunsüsteemile, kuna sisaldab viiruste-, seente- ja mikroobidevastaseid küllastunud rasvhappeid, aidates loomulikul viisil võidelda viiruste, bakterite ja seente ülekasvu vastu.

“ Kookospähklil on oma kindel koht Aasia ja Vaikse ookeani riikide ning Islandi rahvameditsiinis. Kookost on kasutatud nendes piirkondades tulemuslikult iivelduse, lööbe, palaviku, kõrva-, kurgu- ja hambavalu, astma ning kriimustuste ravimisel. 

“ Kookospiim koos Ashwagandha ja vürtsidega soodustab tasakaalu kehas, toetab head und ja lõõgastunud olekut.”

      Head nautimist!

 

Retsepti ja foto autor: Kadri Eisler , Biotheka

Kaasautor: Keily Kaikkonen, Biotheka

 

Was this post helpful?

Lisa kommentaar