Kas sa oled musta küüslauku proovinud??

 

?  Kikerherned:

✔ Sisaldavad palju rauda mis osaleb keha energiatootmises

✔ Toetavad seedimist ja kiirendavad ainevahetust

Tugevdavad immuunsüsteemi 

✔ Tasakaalustavad veresuhkrut

 Kikerhernestes on korralik annus folaati ehk B9-vitamiini, mis on vajalik nii punaste kui valgete vereliblede tootmiseks.

MUSTA KÜÜSLAUGU pulber taruvaiguga:

✔ Tugevdab immuunsust ja on hea antioksüdantide allikas,

✔  Toetab hingamisteede ja veresoonkonna tervist ning aitab kolesterooli kontrolli all hoida,

✔ Aitab hoida südame terve ning toetab maksa talitust,

✔  Antibakteriaalne ning aitab kaitsta keha kahjulike mikroorganismide ja seente eest,

✔  Aitab toime tulla stressiga.

 

Musta Küüslaugu maitse on tähelepanuväärne. See on segu soolakast ja magusast, karamellisest ja šokolaadisest, pisut mõrkjast ja pisut hapukast. Kas oled kuulnud umami maitsest? Inimesel on neli maitsetaju: magus, hapu, soolane ja kibe. Umami on viies maitse. Selle jaapanikeelse sõna vaste eesti keeles on „hõrgutav“. Just seda maitset kannab Must Küüslauk.

Ajakulu: 5 minutit

Kogus: Kahele

Koostisosad:

✔  1 purk keedetud kikerherneid

✔ 0.5 tl tšillihelbeid

✔  0,5 tl kookospalmisuhkrut

✔  0,25 tl soola

✔  0,25 tl musta pipart

✔ 4 kapslit Musta küüslaugu pulber taruvaiguga

✔ Kookosõli praadimiseks

Laimi mahla serveerimiseks

Võimalusel eelista mahe toorainet.

Valmistamine

  1. Sega kokku tšillihelbed, kookospalmisuhkur, sool, pipar ja kapsli sisud.
  2.  Kurna kikerherned ja lase sõelal umbes 5 minutit nõrguda.
  3. Seejärel patsuta kikerherned köögipaberiga võimalikult kuivaks.
  4. Kuumuta pannil õli ning prae kikerherned kuldseks ja krõbedaks  ning tõsta pannilt köögipaberile nõrguma.
  5. Tõsta kuumad kikerherned kaussi ja sega läbi varem valmis tehtud vürtsiseguga.
  6.  Pigista peale laimimahla ja serveeri kohe!

 

Kas sa teadsid?

⇨ Tšillipaprikad on ühed vitamiinirikkamad viljad taimede seas, kuna nendes on rohkelt C- ja E-vitamiini, samuti A-provitamiine ja B-vitamiini. Kuivatatud tšillist on lausa 20% kasulikke kiudaineid. Suure karotenoidide sisalduse tõttu on tšilli antioksüdant.

⇨  Tšilli mõjuainena toimivad kapsaitsinoidid, millest tuntuim on kapsaitsiin, mis mõjub otse suu piirkonna närviretseptoritele. Kapsaitsiinid petavad organismi närviretseptoreid: viimased arvavad, et neile tehakse viga ja tekitavad põletuslaadse aistingu. Tšilli manustamisel tekivad kehas muuhulgas valuaistingud, mis omakorda vabastavad organismi toodetud valuvaigisteid – endorfiine. Samuti on tšilli põletust tekitavatel kapsaitsiinidel leitud tervist parandavaid omadusi mitmes uurimuses. Nimelt kapsaitsiinide mõju ergastab pindmist vereringet ja kiirendab ainevahetust, olles seega muuhulgas looduslik abivahend kaalus alla võtmisel.Kapsaitsiini kasulikke omadusi uuritakse jätkuvalt, näiteks uuritakse meditsiinis kapsaitsiini raviomadusi maohaavandi ennetamiseks ja raviks.

Head tervisliku vahepala nautimist! 

 

 

Retsepti ja foto autor: Kadri Eisler , Biotheka

Allikas: https://et.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1illipipar

 

Was this post helpful?

Lisa kommentaar