Karamellised brownied ja korditseps.?

 

Ajakulu:  40 minutit

Koostisosad:

✔ 400 g  rammusat kookospiima

✔ 200 g  kookospalmisuhkrut

✔ 45 g kookosõli

✔ 55 g toorkakaod

✔ 100 g toortatrajahu 

✔ 1 tl küpsetuspulbrit

✔ Näpuotsatäis himaalaja soola

✔ Näpuotsatäis kaneeli ning kardemoni

✔ 6 kapslit Korditsepsi 

Soovikorral võid lisada pähkleid,seemneid marju jms.

Võimalusel eelista mahe toorainet.

Toortatar on toiduaine, millel on lisaks suurele toitaineväärtusele ka põletikuvastane toime organismis. Toortatras on palju aminohappeid, valku, rasvu, süsivesikuid ja e-vitamiini. See on kehale kergesti omastatav, annab pikaajalise täiskõhutunde ega tekita pärast söömist raskustunnet ega seedeprobleeme. 

Valmistamine:

  Pane kaussi toasoe kookospiim, sulatatud kookosõli ning kookospalmisuhkur. Sega kuni suhkur on sulanud.

✔ Lisa toorkakao, kaneel, kardemon ja sool.

Seejärel lisa toortatrajahu ja küpsetuspulber.

✔ Viimasena eemalda kapslist korditseps ning lisa kapsli sisu taignale.

✔  Sega kergelt ning vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (24×18 cm).

✔  Küpseta 170 kraadi juures 30 minutit.

Brownied on parimad nautimiseks järgmisel päeval!

 

? Idee: Kodus on võimalik ise vahepalaks või salati jaoks idandada toortatrast idusid!
?Kas tead: Toortatar on olnud väga paljudes riikides levinud põllukultuur juba umbes 4000 aastat. Näiteks Eesti taluperedest kasvatas ja valmistas 20. Sajandil toortatrast süüa pea iga kolmas pere. Tatra tervendavad ja toitvad omadused on hästi tuntud ka eestlastele tänapäeval, kelle toidulaualt võib üha enam leida erinevaid tatrast valmistatud toite.
 ? Kas tead:  Mis vahe on pruunikal tatral ja heledat tooni toortatral? Pruun tatar saab oma värvuse terakesi umbes röstides, mida tehakse selleks, et eemalduks tatratangu ümbritsev koor. Samas kaotab tatratera kuumtöötlusega toiteväärtust. Toortatart ei kuumutada, vaid tera kest eemaldatakse mehaaniliselt, mis tähendab, et kõik kasulik (bioaktiivsed ained, elujõud ja idanemisvõime) jääb tatratangu alles.

 

?Toortatra kasulikkus:

 Sisaldab palju B-grupi vitamiine, asendamatuid aminohappeid ja mikroelemente

mikroelementidest leidub selles räni, fluori, nikklit ja alumiiniumi

sisaldab vaske, rauda ja bioflavonoide (sh palju antioksüdante)

gluteenivaba, mistõttu sobib inimestele kes ei saa gluteeni tarbida

 seda peetakse üheks parimaks looduslikuks keha „puhastajaks” ja „isu normaliseerijaks”

võib avaldada positiivset mõju veresoonte lupjumise, bronhiidi, köha, kõrge kolesterooli sisalduse, peavalu, närvilisuse, põletiku, südamehaiguste ja kõrge vererõhu korral

✔  kasulike ainete sisalduse ning kerge seeduvuse tõttu sobib söömiseks erineval viisil–nii hommikul, lõunal kui ka õhtul

✔ toortatar on kiudaineterikkas toit mis hoia korras seedimise ning mõjub hästi kõhu mikrofloorale

✔ kõrge toiteväärtus mistõttu püsib pikalt täiskõhutunne ning keha saab energiat terve päeva vältel

?Korditsepsi kasulikkus

Korditseps e. Cordyceps sinensis on olnud kasutusel Hiina ja Tiibeti meditsiinis juba üle 5000 aasta. Ta on tõeline hiina traditsioonilise meditsiini ja farmakoloogia pärl, tuntud ka kui „elu pikendaja“. Korditseps olevat ka kui „kõike-korrastav“ – võimeline toetama kogu keha süsteeme, on vananemisvastase toimega ja energiat kinkiv.

Korditseps aitab kaasa:

 kopsude ja neerude (elujõud) tööle,
 energiataseme, lihastoonuse ja elujõu tõstmisele,
 seksuaalfunktsioonide reguleerimisele,
hapniku paremale omastatavusele.

Kõik taimsed ektraktid leiad siit

    Head maiustamist!

 

Retsepti ja foto autor: Kadri Eisler, Biotheka

Kasutatud allikad:

https://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_tatar

https://ecosh.ee/korditseps-kuus-teaduslikult-toestatud-soodsat-toimet

Was this post helpful?

Lisa kommentaar