Imeline mandel ja korditseps.?

 

Ajakulu:  20 minutit

Koostisosad:

✔ 300 g mandleid

✔ 2 spl kookospalmisuhkrut

✔ 2 spl toorkakaod

✔ Pool teelusikat jahvatatud kaneeli

✔ Näpuotsatäis himaalaja soola

✔ 4 kapslit Korditsepsi 

Soovi korral külma vett!

Võimalusel eelista mahe toorainet.

Korditseps e. Cordyceps sinensis on olnud kasutusel Hiina ja Tiibeti meditsiinis juba üle 5000 aasta. Ta on tõeline hiina traditsioonilise meditsiini ja farmakoloogia pärl, tuntud ka kui „elu pikendaja“. Korditseps olevat ka kui „kõike-korrastav“ – võimeline toetama kogu keha süsteeme, on vananemisvastase toimega ja energiat kinkiv.

Valmistamine:

Laota mandlid ahjuplaadile ning rösti 160ºC ahjus 5-8 minutit. Kindlasti jälgi,et mandlid ei läheks kõrbema.

✔ Lase veidi jahtuda ja töötle köögikombainis ühtlaseks massiks. Kuna mandlipuru koguneb kergesti kombaini äärtesse siis vahepeal sega. Selleks,et mandlidest eralduks õli ja kogu mass muutuks kreemiseks kulub 10-20 minutit olenevalt kombaini võimsusest.

Kui mandlidest on moodustunud kreemine või siis lisa kookospalmisuhkur, toorkakao, kaneel, sool. Töötle paar minutit kombainis.

✔ Viimasena eemalda kapslist korditseps ning lisa kapsli sisu kreemile ning töötle 30 sek.

✔  Eriti kreemise ja siidise tekstuuri saamiseks lisa vähehaaval vesi. Lisades külma vett võib või alguses ühtlaseks massiks tõmbuda, seljuhul lisa veel vett ning töötle kuni mass on siidine.

? Idee: Kasuta korditsepsi mandlivõid pudru peal, smuuti sees, pannkookide peal või valmista hoopis toitev kokteil lisades segu endale meelepärasele piimale ja blenderda.
 ? Kas tead: Kindlasti  kasuta koorega mandleid,sest kasulikud ained leiduvad just mandlite pruunikas pealiskihis.
? Oluline: Mandleid võidakse töödelda mürgise propüleenoksiid gaasiga seega võimalusel eelista kindlasti mahe toorainet! Propüleenoksiidi on klassifitseeritud tervisele ohtlikuks aineks ja on keelatud kõigis Euroopa Liidu maades, Mehhikos ning Kanadas. Propüleenoksiidi mõju toidule võrreldakse radiatsiooniga – ta põhjustab geenmutatsioone, lõhub DNAd ja on kantserogeenne.

 

Mandlid ja korditseps on kõrge toiteväärtusega mistõttu annavad nad energiat terveks päevaks ja aitavad täiskõhutundel kauem kesta.

?Korditsepsi kasulikkus:

(Cordyceps sinensis) e. kedristõlvikuks nimetatakse vanades Hiina ja Tiibeti meditsiiniraamatutes raviseent, mis on haruldane rööviku ja seene kombinatsioon. Traditsioonilises Hiina meditsiinis on seda käsitsi korjatud ja kuivatatud sajandeid. Tänu oma paljudele tervistavatele omadustele koguvad kedristõlvikuekstrakti sisaldavad toidulisandid ja muud tooted üha enam populaarsust.

Stimuleerib ja tugevdab immuunsüsteemi- suurendab naturaalsete tapjarakkude arvu kehas, mis vastutavad viiruste, bakterite ja muude haigustekitajate hävitamise eest. Häid tulemusi on saadud leukeemia ravis.
Parandab seksuaalfunktsiooni, aitab normaliseerida- impotentsust ja viljatust, suurendab libiidot ja nais- ja meessuguhormoonide tootmist.
Suurendab hapniku omastavust, seega paraneb kogu keha toimimine, suureneb energia ja elujõud
 Tõstab lihaste toonust ja suurendab füüsilist jõudu. Eriti tõhus vanuritel ja sportlastel.
 Aitab normaliseerida  neerude, maksa ja kopsude tööd. Korditsepsi kasutamine annab häid tulemusi köha, kroonilise bronhiidi ja astma korral, sest ta lõdvestab bronhide seinu ja on põletikuvastane.
Vananemisvastane, väsimust ja stressi leevendav. Korditseps on antioksüdant, stimuleerib rakkude tootmist ja ainevahetust, tagab kosutava une, rahustab närvisüsteemi.
Parandab vereringet, reguleerib vererõhku, tugevdab südamelihaseid, laiendab ühtlaselt ja mõõdukalt südame koronaarartereid, hoiab ta ära trombide tekke.
Kaitseb maksa ja neerusid. Korditseps suurendab verevoolu kõikidesse organitesse, andes seega kehale suurema võime võidelda haigustekitajatega, kaasa arvatud hepatiit, krooniline neerupuudulikkus jne.
Korditseps on tugev looduslik antibiootikum. Oma põletikuvastase toime poolest ületab ta hormoonpreparaate.
Puhastab lümfisüsteemi.
Hävitab inimese sees elutsevad parasiidid, nende vastsed ja munad.

?Mandlite kasulikkus:

Mandleid peetakse küll pähkliteks, kuid tegelikult on see maitsev snäkk hoopis mandlipuu vilja seeme.

Mandel on looduslik valguallikas mis on oluline lihaste arenguks, sisaldab rohkelt kiudaineid mis hoiavad korras seedimise. Kiudainerikas toit alandab kolesteroolitaset veres ning vähendab riski haigestuda II tüübi diabeeti ja käärsoolevähki.

Mandlid sisaldavad võrreldes teiste pähklisortidega rohkem E- vitamiini, kaltsiumi ning B-grupi vitamiine nagu riboflaviini (B2) ja niatsiini (B3). Peotäis mandleid varustab organismi üheteistkümne erineva toitainega ja katab 60 protsenti päevasest E-vitamiini vajadusest mis tugevdab immuunsüsteemi.

Mandlites sisalduvad D- ja K- grupi vitamiinid mängivad väga suurt rolli luustiku ja liigeste tugevdamises. Neid soovitatakse süüa nii liigesehaigetel kui ka kasvueas lastel. Ka vereloome moodustamisel on mandlitel suur osatähtsus, sest sisaldavad peale kaltsiumi ka palju kaaliumi ja rauda. Alandavad kolesterooli taset ning ennetavad infarkti ja insuldi teket.  Samuti soovitatakse neid süüa raseduse ajal, kuna nad sisaldavad palju foolhapet, mis on vajalik kõhus areneva lapse arenguks.

 

          Mõnusat nautimist!

 

Retsepti ja foto autor: Kadri Eisler, Biotheka

Kasutatud allikad:

https://www.rxlist.com/cordyceps/supplements.htmikad:
https://livingmaxwell.com/conventional-almonds-propylene-oxide-ppo-health-risks
https://ecosh.ee/korditseps-kuus-teaduslikult-toestatud-soodsat-toimet/
https://www.youtube.com/watch?v=NZeTF35zEVA

 

Was this post helpful?

Lisa kommentaar