Kreemine pähkli „toorjuust”.?

 

Ajakulu:  20 minutit

Koostisosad:

✔ 200 g india pähkleid öö läbi leotatud

✔ 100 g lahjat kookospiima ilma lisaaineteta

0,25 tl himaalaja soola

✔ 2 tl sidrunimahla

✔ 2 tl maitsepärmi

✔ 4 kapslit Probiootikume

Võimalusel eelista mahe toorainet.

 

Head bakterid ehk probiootikumid aitavad seedida toitu, omastada toitaineid ja vitamiine, parandada meeleolu, ravida teatud soolestikuprobleeme, hoida kontrolli all patogeenseid baktereid ning toetada immuunsüsteemi. Ecoshi probiootikumid on laktoosivabad ja katavad kõikide vanusegruppide vajadused.

Valmistamine:

✔ Pane pähklid blenderisse koos kookospiimaga.

✔ Blenderda kreemiks,lisa ülejäänud koostisosad ning blenderda kuni kõik on segunenud.

✔ Vajadusel lisa ideaalse tekstuuri saavutamiseks vett.

✔ Viimasena lisa probiootikumid ning blenderda.

✔ Pane klaasnõusse ning jäta 12 kuni 36 h toatemperatuurile hapnema. Olenevalt ilmast (mida soojem, seda kiiremini toimub hapnemine), samuti sellest, millist valmistoodet soovid saavutada. Mida pikem on hapnemisprotsess, seda hapum on juust. Ideaalne temperatuur hapendamiseks on umbes 24 kraadi! 

✔ Seejärel on toorjuust valmis söömiseks!

✔ Säilita külmkapis!

✔ Kasuta võileiva määrdena, röstitud köögiviljade kõrvale, pasta või toortatra kastmena jms.

? Idee: Pärast hapnemist maitsesta juustu küüslaugu, karulaugu, päikesekuivatatud tomatite  või muu meelepärasega.
? Idee: Maitsepärmi saab kasutada kõikides soolastes toitudes näiteks nagu salatites, suppides, dippides, kastmetes, kotlettides, määretes, ahjuroogades jne.
 ? Kas tead: Maitsepärmi puhul on tegemist inaktiveeritud kuivpärmi helvestega, millele on omane pähkline ja juustune mekk.
? Oluline: Maitsepärm on mõnus maitseaine, andes toidule hea meki, on kasulike ainete säilimise seisukohalt oluline, et seda ei kuumtöödeldaks. Tervise seisukohast tuleks seda toidule peale puistata ja/või sisse segada alles pärast toidu valmimist.

 

Foolhape ehk vitamiin B9 on organismi arenguks äärmiselt oluline toitaine, mida inimkeha vajab alates looteeast kuni kõrge vanuseni. Kuna tegemist on rakkude kiireks kasvatamiseks ülitähtsa vitamiiniga, siis on see eriti oluline rasedatele ja väikelastele. Maitsepärm sisaldab lisaks foolhappele ka teisi B-grupi vitamiine ja tsinki.

? Maitsepärmi kasulikkus:

Valgud ja kiudained

Neli supilusikatäit maitsepärmi sisaldab kaheksa grammi valku ja kõiki üheksat aminohapet, mida keha vajab. Lisaks on samas koguses kolm grammi kiudaineid, mis soodustavad seedimist ja hoiavad kõhu täis.

 Ei sisalda MSGd

Maitsepärmis sisalduv umami maitse tuleb looduslikult glutamaadist ning  toode ei sisalda maitsetugevdajaid. Umami ehk viies põhimaise, pärineb jaapani keelest ning see maitse jääb soolase ja vürtsika vahepeale.

Vitamiin B12 allikas

B12-vitamiin on ülioluline punaste vereliblede loomises ja närvisüsteemi tervise säilitamises. Selle vitamiini puudus võib suurendada aneemia riski ning tihti kannatavad vaeguse all taimetoitlased ja veganid, sest seda vitamiini leidub eelkõige just loomsetes toitudes, munas, lihas, kalas ja piimatoodetes. Maitsepärmi on enamasti rikastatud B12 vitamiiniga.

Alandab kolesterooli

Tervislik toitumine võib aidata kolesterooli alandada. Beetaglükaane sisaldav maitsepärm võib aidata vere kolesteroolitaset alandada. Sama kiudaine sisaldub ka täisteras, kaerahelvestes, odras ja teistes südamesõbralikes toitudes.

Kõvasti antioksüdante

Maitsepärmis on kõrge antioksüdantide kontsentratsioon, millest eriti võimas on glutatioon. Antioksüdant kaitseb rakke kahjustuste eest, viib kehast mürke välja ning toetab maksafunktsiooni. Piisav glutatiooni tase kehas muutub eriti oluliseks vananedes, kui keha toodab vähem molekule.

 Stabiliseerib veresuhkru taseme

Maitsepärm on madala glükeemilise koormusega toit ning sisaldab palju tsinki, mis aitab veresuhkru taset reguleerida. See tähendab vähem näljasööste, paremat energiataset, und ja väiksemat ainevahetus haiguste riski.

? Indiapähklite tervistav mõju:

Sisaldavad monoküllastumata rasvu, mis soodustab südame-veresoonkonna tegevust ning antioksüdante, mis aitavad kõrvaldada vähki tekitavaid vabu radikaale.

Suur magneesiumi ja kaltsiumi allikas, mis tugevdab lihaseid ja luid ning aitab säilitada terved hambad ja igemed.

 Märkimisväärne on E vitamiini, provitamiini A ja B grupi vitamiinide sisaldus. B grupi vitamiinidest tähtsaim on B1 vitamiin e. tiamiin e. optimismivitamiin. Selle vitamiini vaegus põhjustab väsimust, ärrituvust, isupuudust ja nendest tulenevaid haigusi.

? Probiootikumide kasulikkus:

Tasakaalustavad seedimist

Parandavad immuunsust

✔ Leevendavad allergiaid ja põletikke

✔ Parandavad kolesterooli taset

 

?Kõik probiootikumid leiad siit

? Piimhappebakterite kasulikkusest loe lisaks siit

 

        Mõnusat nautimist!

 

Retsepti ja foto autor: Kadri Eisler, Biotheka

Kasutatud allikad:

https://healthiz.com/nutrition/fermented-foods-can-boost-health-benefits-fermentation
https://ecosh.ee/probiootikumid-e-piimhappebakterid
https://ecosh.com/probiotics-40-health-benefits-of-probiotics-and-20-top-probiotic-foods
https://et.wikipedia.org/wiki/India_p%C3%A4hkel

Was this post helpful?

Lisa kommentaar