Ilmad on külmaks läinud ning viirused ja külmetused on kimbutamas ja seepärast on aeg taas meelde tuletada soojendav ja turgutav vürtsitee retsept. Meie peres on see igatahes kõige tõhusam ravim haiguse ajal.

Olen viimasel ajal püüdnud leida enda jaoks jooki, mis oleks maitsev, tervislik, ergutav ja äratava toimega. Vähemalt hetkel on see leitud – vürtsitee kurkumiga!

Selle joogi kasulike omaduste loetelu on pikk tänu erinevatele vürtsidele. Vürtsid kiirendavad ainevahetust ja soodustavad seedimist, on antioksüdantide rikkad, soojendavate ja ergutavate omadustega. Vürtside kasutamine on kahjuks jäänud eestlaste toidulaual üsna kesiseks kuid just vürtsid ja maitsetaimed annavad toitudele viimase lihvi ning sisaldavad samas ka rikkalikult kasulikke ühendeid!

Vürtsitee kurkumiga:

Vaja läheb:
1 kaneeli pulk
näpuotsaga nelki
näpuotsaga jahvatatud muskaati
1 tl riivitud või tükeldatud ingverit
1 kuhjaga tl kurkumit
2 tassi vett
1 tl mett või muud magustajat
piima ( lehmapiima, kookospiima, mandlipiima vms.)

Valmistamine:

Pane vürtsid koos veega potti ja keeda segu tasasel tulel 10min. Seejärel kurna ning lisa mesi ja piim. Naudi soojalt.

 

Kasulikud vürtsid tee sees:

Kaneel: Tugevdab luid, kiirendab ainevahetust. Traditsioonilises Hiina meditsiinis kasutatakse kaneeli nohu, kõhupuhituse, iivelduse, kõhulahtisuse ja valuliku menstruatsiooni leevendamiseks. Samuti usutakse, et see parandab energiat, elujõudu ja vereringlust.

Nelk: tugevdab närvisüsteemi. Hiinlased usuvad, et nelgid tugevdavad neere tekitades kehas soojust ja kaitset. Nelk on väga kõrge antioksüdantide sisaldusega. Nelgid toetavad seedimist, stimuleerivad närve ja aitavad kaasa maksa funktsioneerimisele.

Muskaatpähkel: parimaks meele rahustamise vahendiks.

Ingver: Ingveril on soojendav toime, kuum ingveritee soodustab higistamist ja aitab parandada hingamisteede katarre. Ingveris leiduvad aromaatsed õlid stimuleerivad kopsude tööd, lahtistavad lima ja kergendavad ärritavat köha. Ingver ergutab soolestikku ja paneb seisma jäänud toidujäägid kiiremini liikuma, vähendades nõnda kõhukinnisust ning kahjulike ainete imendumist verre. Ingverivann lõõgastab valutavaid ja pinges lihaseid.

Piim: aitab erinevatest vürtsidest mineraalaineid omastada ning ennetab mao- ja sooleärritust.

Kurkum: 15 põhjust miks lisada kurkumit teele ja kasutada seda teisteski roogades:

  1. Naturaalne antiseptik, hoiab ära infektsioone ja kõrvetisi ning haavandeid.
  2. Tõhus maksa puhastaja.
  3. Võib ennetada ja leevendada alzhaimeri tõbe.
  4. Põletikuvastane – töötab sama hästi kui põletikuvastased ravimid kuid ilma kõrvaltoimeteta.
  5. Kurkumi manustamisel on leitud sklerosis multipleksi vähenemist hiirtel.
  6. Naturaalne valuvaigisti.
  7. Aitab kontrollida kaalu ja kiirendab ainevahetust.
  8. Hiina meditsiinis peamine ravim depressiooni ja tujukõikumise vastu.
  9.  Tänu oma põletikuvastastele omadustele sobib kurkum  reumatroidartriidi looduslikuks raviks.
  10. Uuringutes on leitud, et kurkum võimendab kemoteraapia ravimite ravioimet ja vähendab nende kõrvalmõjusid.
  11. Kiirendab haavade paranemist ja taastab kahjustatud nahka.
  12. Võib aidata psoriaasi ja teiste põletikuliste nahahaiguste korral.
  13. Võib aidata ärritunud soole sündroomi korral.
  14. Parandab valkude seedumist ja imendumist.
  15. Naturaalne külmetushaiguste ennetaja.

Allikas: Eva Relli kodulehelt (http://eevarelli.com/imeparane-vurtsitee-kurkumiga/ )

Was this post helpful?