Teadlased on avastanud, et inimkehas elab rohkem bakterirakke kui inimrakke ja enamik neist – umbes 99% – asub soolestikus. Triljonid mikroobid aitavad seedida toitu, toota vajalikke toitaineid, lõhustada mürke, treenida immuunsüsteemi ja mis kõige põnevam, nad suhtlevad isegi ajuga, mistõttu kutsutakse soolestikku sageli “teiseks ajuks”! Seega võib täiesti üheselt väita: kui meie bakteritel läheb hästi, siis läheb meil endil ka.
Siin on sulle kolm nippi soolestiku tervise toetamiseks:
1. Söö rohkem kiudaineid
Headele bakteritele ehk probiootikumidele on vaja toitu, et kõhukeskkonnas ellu jääda ja end igati hästi tunda, ning selleks toiduks on kiudained ehk prebiootikumid. Kui kiudaineid jääb meie menüüs vajaka, juhtub sooleflooraga sama, mis köögiviljaaiaga, kuhu oleme külvanud seemned, kuid jätnud need siis terveks suveks kastmata – kui sügisel saaki korjama läheme, ootab meid lopsaka aia asemel ees igav liiv ja tühi väli.
Seega – sea kiudained oma toidus esikohale! Soovitatav päevane kiudainekogus on 25–35 grammi, mida saad näiteks järgmistest toitudest:
Köögiviljad (lehtkapsas, porgand, brokoli)
Puuviljad (õunad, pirnid, marjad)
Kaunviljad (läätsed, kikerherned, oad)
Täisteratooted (kaerahelbed, kinoa, pruun riis)
Lihtne viis keha kiudainetega varustada on alustada hommikut klaasi veega, millesse on segatud supilusikatäis Ecoshi Soolepuhastust – see sisaldab rikkalikult psülliumi ja linaseemneid.
2. Lisa menüüsse fermenteeritud toidud
Fermenteeritud toidud sisaldavad külluslikult probiootikume! Parimad valikud on hapendatud köögiviljad, kimchi, keefir, jogurt (kõige etem on isetehtud), miso, tempeh.
3. Kasuta kvaliteetseid probiootikume
Mikrobioomi mitmekesisus sõltub sellest, mille emalt sünniga kaasa saime ja edaspidi sellest, millised bakteriliigid on välja surnud näiteks antibiootikumide kasutamise tõttu. Kuigi õigest toitumisest ei saa me üle ega ümber, võime oma sisemist bakterikolooniat mitmekesistada ka toidulisanditega. Ainult need peavad olema kvaliteetsed, muidu on kasutegur nullilähedane.
Probiootikumide tõhusus sõltub bakteritüvest ja inimese individuaalsetest vajadustest. Oluline on teada, et suurem bakterite arv (CFU) ei tähenda alati paremat tulemust, küll aga on oluline, et tegu oleks elusbakteritega.
Ecosh Ecobiotic sarjas leidub probiootikume erinevatele vajadustele. Kõige tugevam, 16ne tüvega variant sobib eriti hästi neile, kes on tarvitanud või tarvitamas antibiootikume või vajavad mõnel muul põhjusel soolestiku mikrofloora intensiivset toetust. Ecobiotic Universaalne on hea igapäevaseks kasutamiseks, lisaks on loodud spetsiaalsed tooted naistele ja väikelastele. Kõigil neil toodetel on kindel ühisomadus – nad sisaldavad külmkuivatatud elusbaktereid. Täiskasvanutele mõeldud probiootikumides on lisaks fruktooligosahhariid ja inuliin – kiudained, mis ei seedu seedesüsteemis, vaid jõuavad tervena jämesoolde, pakkudes seal toitu kasulikele bakteritele ja muutes probiootikumid eriti efektiivseks.
Tõhusad tegijad Biotheka valikus on ka Tisso vedelal kujul probiootikumid, mis sisaldavad kõrges kontsentratsioonis 31 olulist probiootilist bakterikultuuri ja lisaks 24 erinevat taimset ekstrakti. Toodete koostises olevad suhkruroo maltoosa ja suhkrud tarvitatakse fermentatsiooniprotsessi käigus probiootiliste bakterite poolt ära ja muudetakse piimhappeks, seega on neis üksnes puhas headus.
Elusbakterite kuldvaramusse kuuluvad veel Dr. Ohhira probiootikumid, sisaldades 92 erinevat orgaanilist looduslikku toorainekombinatsiooni (puuviljad, juurviljad, ravimtaimed, seened, merevetikad), lisaks suur hulk elusaid piimhappe- ja bifidobaktereid.
☝️ KAS TEADSID?
👉 Väike puhitus on normaalne
Kerge puhitus pärast söömist on tegelikult terve soolestiku märk. Kui kasulikud bakterid lagundavad kiudaineid, toodavad nad seedimise käigus gaase. Kui aga puhitus muutub valulikuks või esineb koos kõhukinnisusega, võib see viidata tasakaalutusele või toidutalumatusele. Kõhukinnisuse puhul võib aidata, kui sööd kaks kiivit päevas või paar musta ploomi.
👉 Oluline on mitmekesisus
Õiget toidulisandit valides on hea meeles hoida, et kõikidel on mikrofloora erinev justkui näpujälg, seega on kaval aegajalt tooteid vahetada, sest nii toetad bakterite mitmekesisust ja on suurem tõenäosus n-ö kümnesse tulistada.
Kirjutise autor: Agnes Kajander, Biotheka blogi toimetaja