Mis on maltodekstriin?

Maltodekstriin on liitsüsvesik, mis on taimset päritolu, enamasti maisist, riisist, kartulist või nisust eraldatav valge pulber. Selle saamiseks, enne kui seda saab kasutada, tuleb seda üksjagu tööstuslikult töödelda. Esmalt tärklis küpsetatakse. Hiljem, et lõhustada taimesaadust veelgi, lisatakse happeid ja erinevaid ensüüme nagu termiliselt stabiilne bakteriaalne alfa-amülaas. Lõpp-produkt on ves lahustus ja neutraalse maitsega pulber.

Maltodekstriinid ja maisisiirup on omavahel üsna sarnased. Mõlemate ainete puhul teostatakse hüdrolüüs, mille protsessis lisatakse vett edasise lõhustumise eesmärgil. Oluline erinevus on nende ainete suhkru sisalduses.  Maisisiirupis on vähemalt 20% suhkurt, kuid maltodekstriinis on vähem kui 20% suhkrut.

Kas maltodekstriin on ohutu?

USA ja EU toidu- ja ravimiamet on maltodekstriini heaks kiitnud ohutu toidulisandina. See on arvestatud ka toidu toiteväärtuses ning on osa süsivesikute koguarvust. Samuti on see ohutuks kuulutatud Euroopa Liidus. Laialt levinud tõenduspõhiste teadmiste järgi peaks süsivesikud moodustuma 45-65% kogu tarbitud kalorite hulgast. Rõhutatakse, et enamus neist ei tohiks olla vaid kergesti imenduvad süsivesikud vaid kiudainerikkad komplekssed süsivesikud, mille glükeemiline indeks on piisavalt madal, et ei tekiks kiiret veresuhkru tõusu ja langust.

Maltodekstriinid on kõrge glükeemilise indeksiga, millest järeldudes tuleba arvestada, et selle tarbimisel tõusb ka kiiresti su veresuhkur. Iseenesest ei ole selles midagi halba. Keha peab vähem tööd tegema, et salvestatud energiat kätte saada. Sellest tulenedes on aju jaoks kõik suhkrulaadsed ained eelistatud energia allikas, sest aju kasutab enese tööks valdavalt suhkruid. See sobib hästi treeningperioodidel või võistlustel kiireks energia laksuks. Muretsema peaks hakkama antud teemal kui teie arst on teile öelnud, et teil on diabeet ehk suhkruhaigus või diabeedi eelne seisund, kus keha ei tule toime enam veresuhkru stabiliseerimisega. Sellisel juhul peaksite hakkama jälgima kui suur osa teie tarbitud kaloritest moodustavad maltodekstriinid.

Miks on maltodekstriin su toidu sees?

Maltodekstriin on lihtsasti valmistatav ning seetõttu on see ennekõike odav. Sellest tulenevalt

kasutatakse seda enamasti paksendaja või täitematerjalina, et suurendada töödeldud toidu kogust. Samuti aitab see pakitud toitudel kauem säilida.

Enamasti lisatakse seda valmistoodetele paksendamiseks nagu näiteks kiiresti valmivad pudingid, tarretised, salati- ja muud kastmed. Seda võib kombineerida ka kunstlike magustajatega, et magusaks teha selliseid tooteid nagu valmis puuviljakompotid, magustoidud ja joogipulbrid. Tegelikult ei ole toiduainetööstus ainuke, kes sellest ainest kasu lõikab. Järgmine kord kehahooldustooteid ostate, siis visake pilk koostise tabelile. Kuskilt peaksite välja lugema ka maltodekstriini. Seda lisatakse toote paksendamiseks nt ihukreemidele ja juuksehooldustoodetele.

Milline on maltodekstriini toiteväärtus?

Maltodekstriin sisaldab 4 kalorit grammi kohta, mis on sama kogus kaloreid nagu sahharoosis või lauasuhkrus. Süsivesikud üleüldiselt, olenemata selle pärituolust, sisaldavad 4kcal 1 grammi kohta. Vahe on vaid selles, et kui palju peab keha vaeva nägema, et seda salvestatud energiat kätte saada. Ärge unsutage, et keha vajab selleks tööks samuti energiat, mis tuleb kokkuvõttes samast allikast ehk toidust. Maltodekstriini suudab keha seedida sama kiirelt nagu enamus suhkruid, seega on nähtud vaev pea olematu. Samas jällegi on maltodekstriini glükeemiline indeks tavalisest lauasuhkrust kõrgem, jäädes vahemikku 106-136.

Millal peaksid maltodekstriini vältima?

Nagu eelnevalt kirjeldatud, omab maltodekstriin kõrget glükeemilist indeksit. See põhjustab kiire ja kõrge veresuhkru tõusu, eriti kui seda tarbida suurtes kogustes.

Seega kui teil esineb teatud haigus nagu metaboolne sündroom, diabeet või diabeedi eelne seisund, siis peaks hoolikalt jälgima, kui suur osa tarbitud kaloritest moodustavad maltodekstriinid. Selle piiramine on asjakohane, et vähendada nende haiguste või sümptomite süvenemist. Enamasti väikeste kogustena on see siiski küllaltki ohutu. Sinuga peaks kõik hästi olema, kui tarbid seda ainult väikeste kogustena ja arvestad selle oma päevase süsivesikute koguse hulka. Kui sa pole kindel, kuidas see su veresuhkru taset mõjutab, siis maltodekstriini oma menüüsse lisamisel kontrolli oma glükoosi taset tihemini.

Ühtlasi on hea teada, et selle aine tarbimise piiramine aitab hoida tasakaalus ka seedebaktereid ehk su mikrobioomi. 2012 aasta uurimuse kohaselt, mis avaldati veebipõhises teadusajakirjas PLoS ONE võib maltodekstriin muuta su seedebakterite kooslust, mis omakorda teeb sind haigustele vastuvõtlikumaks. See võib pärssida immuunsüsteemi toimimiseks vajalike probiootikumide hulka su seedesüsteemis. Sama uurimus näitas, et maltodekstriin võib soodustada kolibakterite kasvu, mida seostatakse autoimmuunsushäire tekkega, näiteks Crohni tõvega. Kui sul on kalduvus autoimmuunsus- või seedehäire tekkele, siis võib olla hea maltodekstriini pigem vältida.

Maltodekstriin ja gluteen

Kui sa eelistad mingil põhjusel gluteenivaba toitumist, siis võib maltodekstriinis sisalduv sõna ‘linnas’ (ing. k. malt) sind murelikuks muuta. Linnaseid tehakse odrast, seega sisaldab see gluteeni. Samas, kuigi maltodekstriin on tehtud nisust, on see  gluteenivaba.

Toetusgrupp Tsöliaakiast edasi (Beyond Celiac) väidab, et maltodekstriini saamiseks töödeldakse nisutärklist nii, et see muutub gluteenivabaks. Seega kui sul on tsöliaakia, gluteenitundlikkus või eelistad lihtsalt gluteenivabal dieeti, võid ikkagi tarbida maltodekstriini.

Maltodekstriin ja kaalu langetamine

Kaalulangetamise seisukohast on maltodekstriini tarbimist mõistlik oluliselt piirata või koguni vältida. Sisuliselt on tegu siiski magusainega ning selle toitaineväärtus on peale lihtlabase energia andmise peaaegu olematu. Selle ainus mõte on toidusedelis anda kiiret energiat, mida antud juhul just vaja poleks. Selels sisaldub suhkru kogus võib viia lõppkokkuvõttes kaalu tõusuni.

Maltodekstriin ja geneetiliselt muundatud toit

Lõpetuseks, kuna seda kasutatakse tihti odava paksendaja või täitematerjalina, siis toodetakse maltodekstriini tavaliselt geneetiliselt muundatud maisist (GMO).

USA ja EU Toidu- ja Ravimiameti sõnul on geneetiliselt muundatud mais ohutu ning vastab kõikidele geneetiliselt mittemuundatud taimede standarditele. Kui soovite valida GMO vältimise, siis ei tähenda see, et pead vältima kõiki maltodekstriini sisaldavad toite. Kõik toidud EUs ja USAs, millel on silt ‘orgaaniline’ on valmistatud geneetiliselt muundamata viljast. Ecoshi ja Cytoplani tooted ei kasutata GMO vilju.

Kas maltodekstriin on sulle üldse kuidagi hea?

Maltodekstriinil on erinevaid häid omadusi.

Treening

Arvestades, et maltodekstriin on kiirelt imenduv süsivesik, siis on seda sageli sportimise tõhustamise eesmärgil lisatud treeningjookidesse ja -snäkkidesse. Kulturistide ja teiste sportlaste jaoks, kes püüavad kaalu juurde saada on see peale treeningut hea kiirete kalorite allikas.

Maltodekstriin ei seo seedimisel nii palju vett kui mõned süsivesikud. Seetõttu on see hea moodus saada kiireid kaloreid ilma vett liigselt kaotamata. Mõned uuringud näitavad, et maltodekstriiniga toidulisandid võivad aidata hoida anaeroobset jaksu treeningu vältel.

Krooniline hüpoglükeemia

Mõned kroonilise hüpoglükeemia diagnoosiga inimesed tarbivad maltodekstriini koos oma regulaarse ravikuuriga. Kuna maltodekstriin põhjustab veresuhkru kiiremat tõusu, siis on see tõhusaks raviks neile, kellel on raskusi normaalse veresuhkrutaseme säilitamisega. Kui nende glükoositase liiga madalale langeb, siis on neil kiire läbi selle toote lahendus olemas.

Pärasoolevähk

On mõningaid tõendeid, et maltodekstriini fermentatsioon soolestikus võib aidata ennetada pärasoole vähktõbe. Hiljutine uuring avastas, et Fibersol-2 – seedetrakti suhtes resistentsel maltodekstriini vormil on kasvajavastane toime. See takistas kasvaja kasvu ilma mingite märgatavate kõrvalmõjudeta.

Seedimine

Teadlased on leidnud, et seedetrakti suhtes resistentsel maltodekstriini vormil on positiivne mõju kogu seedimisele. See parandab soolestiku tööd nagu näiteks väljaheite läbimise aega, kogust ja konsistentsi.

Millised on mõned maltodekstriini alternatiivid?

Levinud magustajad, mida kasutatakse kodus toidu tegemisel on järgmised:

  • valge või pruun suhkur
  • kookossuhkur
  • agaav
  • mesi
  • vahtrasiirup
  • puuviljamahla kontsentraadid
  • melass
  • maisisiirup

Kõik need magustajad põhjustavad, nagu maltodekstriingi, veresuhkru suhteliselt järsku täpselt. Kaalu võimalust toitude magustamiseks kasutada püreerstatud, purustatud või viilutatud puuvilju, mis sisaldavad kiudaineid, loomulikult esinevat magusainet, vitamiine, mineraale, antioksüdante ja vett. Muid paksendavaid aineid nagu guarkummi ja pektiini saab kasutada aseainetena küpsetamisel ja toidu valmistamisel.

Magustajad, mis veresuhkru taset mõõduka tarbimise korral nii palju ei pruugi mõjutada on järgmised:

  • suhkrualkoholid nagu erütritool või sorbitool
  • stevial põhinevad magustajad
  • polüdekstroos

Suhkrualkohole nagu polüdekstroos kasutatakse toitude magustamisel ja neid leid võib leida töödeldud toitudes, millel on silt “suhkruvaba” või “ilma lisatud suhkruta”. Suhkrualkoholid imenduvad vaid osaliselt, mille tõttu neil pole veresuhkrule sama suur mõju kui teistel magustajatel.

Vaatamata sellele peaks neid kasutama kuni 10g päevas, et ennetada seedetrakti kõrvaltoimeid nagu näiteks kõhupuhitus. Selles suhtes peetakse erütritooli tihti kergemini talutavaks.

Kokkuvõtteks

Nii nagu suhkur ja teised lihtsad süsivesikud võib maltodekstriin olla osa tevislikust toitumisest. Samas ei tohiks see moodustada olulise osa päevasest tarbitud kaloraaazist. Eriti tähelepanekud peaksid selle tarbimise suhtes olema diabeetikud ja need, kes soovivad kaalust alla võtta. Kui tarbid maltodekstriini piiratud koguses ja tasakaalustad seda kiudainete ja valguga, võib see lisada väärtuslikke süsivesikuid ja energiat, millest võivad kasu lõigata eelkõige sportlased, kuid ka need, kellel on vaja kiirelt tõsta veresuhkurt.

Tekst: Ragnar Vaiknemets
Töökoht: Sotsiaalministeerium/ Ametikoht: Tervisesüsteemi arendamise osakonna nõunik/ Haridus: Tallinna Tervishoiu Kõrgkool – õendusteadus (RN) 2012-2016; Tartu Ülikool – Rahvatervishoid (epidemioloogia Msc) 2016-2019

Was this post helpful?

Lisa kommentaar