Kui rasvarikas toit võib mõnikord jätta Sind loiuks ning süsivesikud tekitada veresuhkru kiireid tõuse ja langusi nagu kihutav ameerika mägi, siis MCT õli töötab sootuks teisiti. See kiiresti imenduv „kütus“ toidab ühtaegu nii aju kui ka lihaseid, hoides energia stabiilsena tundideks. Lisaks võib see aidata taltsutada magusaisu, toetada ainevahetust ja soolestiku tervist.

MCT ehk keskmise ahelaga triglütseriidid on rasvad, mille süsinikahel on 6–12 süsinikku – lühem kui pika ahelaga triglütseriididel (LCT-del), mida leidub näiteks oliiviõlis, pähklites ja seemnetes. Tänu lühemale struktuurile imenduvad MCT-d kiiremini: nad liiguvad seedekulgla kaudu otse portaalvereringesse, vajades vähem seedimist ja jõuavad kiiresti maksa, kus neid kasutatakse energia tootmiseks või, süsivesikutevaese toitumise korral, ketoonide tootmiseks. Ketoonid on alternatiivne energiaallikas, mida keha toodab rasvast siis, kui süsivesikuid on vähe ja glükoosivarud on otsas.

MCT õli valmistatakse enamasti kookosõlist või palmituumaõlist. Keskkonna ja eetika seisukohast on eelistatum kookospõhine MCT õli, sest palmituumaõli tootmine on sageli seotud vihmametsade hävitamise ja elurikkuse kadumisega.

Milles seisneb MCT õli ja kookosõli erinevus?

Kookosõli sisaldab ligikaudu 55–65% keskmise ahelaga triglütseriide, kuid neist umbes 45–50% on lauriinhape. Lauriinhape on küll MCT, kuid selle 12-süsinikuline ahel teeb seedimise ja imendumise aeglasemaks – organism lagundab selle osaliselt nagu pikema ahelaga rasvhapped. Seetõttu liigub lauriinhape maksa aeglasemalt ja tõstab ketoonide taset oluliselt vähem kui lühema ahelaga MCT-d.

MCT õli saadakse fraktsioneerimise teel, mille käigus kookosõlist eemaldatakse lauriinhape ja kontsentreeritakse lühema ahelaga rasvhapped – peamiselt kaprüülhape ja kapriinhape. Need imenduvad seedetraktist otse portaalvereringesse, jõuavad kiiresti maksa ja muunduvad ketoonideks minutite jooksul.

5 põhjust, miks MCT õli oma menüüsse lisada

  1. Kiire energia nii ajule kui kehale
    Erinevalt tavapärastest rasvadest liigub MCT õli organismis ekspresskiirusel – see ei vaja sapphappeid ega keerukat seedimist, vaid suundub otse maksa, kus see muundub peaaegu kohe energiaks või ketoonideks. Nii saad kohese ja ühtlase kütusevaru, ilma järskude energialangusteta.
  2. Loomulik abi isude ohjeldamiseks
    MCT õli võib tõsta küllastustunnet tekitavate hormoonide taset. See tähendab, et kõht püsib kauem täis, näksimisisu väheneb ja toidukogused jäävad mõistlikuks. Mõned inimesed märkavad, et regulaarne MCT õli tarbimine aitab eriti hästi taltsutada magusaisu.
  3. Ketogeense toitumise salarelv
    Ketogeense dieedi puhul, kus süsivesikute tarbimine on väga madal ja energia saadakse peamiselt rasvadest, muutuvad ketoonid organismi peamiseks kütuseks. MCT õli tõstab ketoonide taset kiiresti ja efektiivselt, aidates hoida mõtte selgena ja energiat stabiilsena. Pole ime, et just MCT õli on üks tähtsamaid koostisosi maailmas populaarsust kogunud kuulikindlas kohvis (Bulletproof Coffee), kus see koos võiga pakub hommikuseks energiaks pikaajalist ja ühtlast toetust.
  4. Sõbralik kõhule ja seedimisele
    MCT õlil on looduslikud antimikroobsed omadused, mis aitavad hoida soolestiku bakterikooslust tasakaalus ja pärssida kahjulike pärmseente, näiteks candida, kasvu. Samuti võib see toetada soolestiku limaskesta tervist ning vähendada põletikku, mis sageli kaasneb krooniliste seedimisprobleemidega.
  5. Tuge sportlasele – enne ja pärast treeningut
    Paljud sportlased kasutavad MCT õli enne treeningut, et saada kiiresti vabanevat energiat, mis ei tekita raskustunnet ega seedevaevusi. Ketoonid, mis treeningu käigus tekivad, võivad pakkuda lihastele alternatiivset kütust ja säästa glükogeenivarusid, aidates nii pikendada vastupidavust ja kiirendada taastumist.

RETSEPTID

Kuulikindel kohv

  • 1 tass kuuma kohvi
  • 1 spl MCT õli
  • 1 spl võid
  • Soovi korral veidi kaneeli või vaniljet

Kõik blenderis segades saad mõnusalt siidise, täisväärtusliku energiajoogi.

Jõusmuuti

  • 1 keskmine banaan
  • 1 peotäis spinatit või lehtkapsast
  • 150 ml mandlipiima või vett
  • 1 spl MCT õli
  • 1 spl maapähkli- või mandlivõid

Surista blenderis ühtlaseks.

Kreemjas dipikaste

  • 150 g maitsestamata jogurtit või hapukoort
  • 1 spl MCT õli
  • 1 purustatud küüslauguküüs
  • peotäis hakitud tilli või murulauku
  • soola ja pipart maitse järgi

Sega kõik kokku ja serveeri värskete köögiviljade või täisteraleivaga.

Energiapallid

  • 100 g pähkleid (näiteks mandlid või sarapuupähklid)
  • 50 g kuivatatud datleid või ploome
  • 2 spl MCT õli
  • 2 spl chia seemneid
  • näpuotsatäis meresoola

Haki kõik koostisosad köögikombainis peenetükiliseks massiks, sega hulka MCT õli, vormi pallideks ja hoia külmkapis.

Värskendav jäätis

  • 400 ml täisrasvast kookospiima
  • 2 spl MCT õli
  • 150 g värsket või külmutatud marjapüreed (näiteks mustikas, vaarikas)
  • 2–3 spl mett või vahtrasiirupit
  • 1 tl vaniljeekstrakti

Sega kõik koostisosad ühtlaseks massiks, vala jäätisevormidesse ja külmuta vähemalt 4 tundi.

Siidine salatikaste

  • 3 spl oliiviõli
  • 1 spl MCT õli
  • 1 tl mett
  • 1 spl sidrunimahla või õunaäädikat
  • maitse järgi soola ja pipart

Sega kõik koostisosad hoolikalt kokku ja nirista salatile.

Hummus

  • 400 g purk kikerherneid, nõrutatud ja loputatud
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sl tahinit
  • 60 ml MCT-õli
  • 1/2 tl vürtsköömnepulbrit
  • 1/2 tl suitsutatud paprikapulbrit
  • 60 ml sidrunimahla
  • soola ja pipart

Püreesta koostisained blenderis ühtlaseks, maitsesta soola ja pipraga. Vajadusel lisa veel sidrunimahla või MCT-õli, kuni saavutad soovitud konsistentsi ja maitse.

 

Kirjutise autor Agnes Kajander, Biotheka blogi toimetaja.

Was this post helpful?

Lisa kommentaar