Mille poolest on päike meile kasulik ning mida peaks meeles pidama kui UV-kiirgus on kõrge?

Inimese füüsilise ja psüühilise tervise nurgakiviks – elu aluseks, on päikesevalgus ja -soojus.

Päikesevalgusega oleme kõige paremini kohanenud ning selle all on sündinud inimese evolutsioon. Kuid millal võib UV-kiirgus muutuda vastupidiselt koormavaks kehale?

Me oleme osake loodusest ja meie keha bioloogilised omadused on vastavalt arenenud. Vajaliku elujõu ja energia, saame päikeselt. 

Päike on meile kasulik, sest ta aitab leevendada nahahaigusi, toidab taimi ja tõstab serotoniini taset. Päikesevalgusel on valu alandav toime, aitab rasva põletada ja kauem ärkvel püsida. Samas, on tal ka mõned meile mitte soodsad omadused. Näiteks, liiga tugev UV-kiirgus kuivatab nahka, tekitab kortse ja enneaegset vananemist. 

Päikeselt lähtuvat lühilainelist ultraviolettkiirgust neelab osoonikiht. Osoonikiht toimib filtrina ning tõkestab kahjuliku UV-B kiirguse jõudmist maapinnale olulisel määral.

Meie keha jaoks on tervistav ultraviolett- ehk UV-kiirgus, kui seda on mõõdukas koguses. 

Kui UV-indeks on 1, siis oleks hea olla õues vähemalt tund aega. Intesiivsema UV-indeksiga, näiteks kui UV on 3, võib põhja-eurooplase hele nahk saada 50 minutiga põletuseni küündiva doosi. Rääkides UV  number 6-st, siis 25 minuti jooksul. Päevitamine põletuseni põhjustab eelsoodumuse korral nahavähi arengut.

Me vajame päikest. Nimelt, UV-kiirgus aitab toimuda D-vitamiini sünteesil inimese nahas. Mis omakorda on kaltsiumi ainevahetuse regulatsioonil ülimalt oluline.

Kuna alati näo ja käte kaudu saadav doos ei ole piisav D-vitamiini sünteesiks, sellepärast on meile hea, kui võtame aeg-ajalt lisaks D-vitamiini preparaate. 

Kindlasti tasub ka oma toidulauda rikastada! Kuigi toiduga saab D-vitamiini piiratult, tasub neid allikaid siiski oma menüüs meeles pidada. Peamisteks looduslikeks D-vitamiini allikateks on kalaõli, munakollane, või, maks ja pärm. D-vitamiini leidub ka mõnedes kunstlikult vitamiiniga rikastatud toiduainetes nagu piim, jogurt, kuid D-vitamiini osakaal nendes toitudes on äärmiselt tagasihoidlik.

Kuidas me saame ennast toetada ja kaitsta, nii seestpidiselt kui välispidiselt?

Organismi kaitsevõimet tõstavad, toniseerivad ja stimuleerivad märgatavalt antioksüdandid. Vabade radikaalide teket reguleerivad ja pidurdavad antioksüdandid nagu näiteks vitamiinid A, C, E ja mineraalained nagu tsink ja seleen. 

Organismis, mis on terve, valitseb antioksüdantide ja vabade radikaalide vahel tasakaal. Keemilised ühendid, mis tekivad oksüdatsiooni tagajärjel, näiteks ainevahetuse kõrvalsaadusena, on vabad radikaalid. Vabad radikaalid muutuvad ohtlikuks, kui tasakaal on rikutud.

Kui neid radikaale on kehas liiga palju, kahjustavad nad raku DNA-d, mis omakorda kiirendab vananemist ja soodustab paljude haiguste arenemist. Raku muteerumise ja hukkumise tulemusel kahjustub sidekude lihastes, luudes, kõhres, nahas, veresoontes, vananeb nahk, haigestuvad liigesed, areneb katarakt, ateroskleroos, diabeet, vähk, algab enneaegne vananemine. 

Antioksüdandid on:

  1. vitamiinid nagu vitamiin A, C, E, Q, N (alfa-lipoehape), P (bioflavonoidid nt rutiin), B1, B3, B6, B9;
  2. mineraalid nagu seleen (Se), tsink (Zn), mangaan (Mn);
  3. aminohapped nagu glutamiin, histidiin, metioniin;
  4. hormoonid nagu melatoniin, östradiool;
  5. selline eriline ühend nagu glutatioon:
  6. taimedes esinevad fütotoitained, mis annavad aed- ja puuviljadele, teraviljadele värvi ja maitse – karotinoidid ja bioflavonoidid. 

Antioksüdantide toimel:

  1. pidurduvad vananemisprotsessid;
  2. alaneb kolesteroolitase;
  3. väheneb ateroskleroosirisk;
  4. väheneb südamehaiguste ja insuldirisk;
  5. aeglustub Alzheimer’i tõbi;
  6. väheneb kasvajate tekkevõimalus;
  7. vähenevad sigaretisuitsust tekkivad kahjustused; jne

Et ennast seestpidiselt toetada, tegi Ecosh suurepärast suvetoote, milleks on Kuldjume. See on spetsiaalselt loodud päikesesõpradele. Neile, kes soovivad toetada oma naha kiiremat pigmenteerumist, jume pikemaajalist säilimist, samal ajal kaitstes oma nahka liigse päikese ja kahjulike välismõjutuste eest.

Kuldne päevitunud jume on ikka põhjamaalasele andnud terve, kauni ja elurõõmsa välimuse. Naha kaunist jumet ja kaitset aitavad hoida järgmised tootes sisalduvad vitamiinid, taimed ja ained nagu  C-, B2-, B3-, A- ja E-vitamiin, tsink, vask, viinamarjaseemne ekstrakt, luteiin,  L-türosiin,  beetakaroteen ning hüaluroonhape.

Viinamarjaseemne ekstrakt ja luteiin on tootes antioksüdantse toimega.  C-vitamiin aitab kaasa kollageeni moodustumisele naha normaalseks talitluseks. Vitamiinid B2, B3, E, A aitavad hoida nahka normaalsena ning kaitsta nahka vananemise eest. Tsink aitab kaasa vitamiin A normaalsele ainevahetusele ja aitab ka hoida nahka normaalsena. Beetakaroteen toetab rakkude arengut. Vask aitab kaasa naha normaalsele pigmentatsioonile. 

Ecoshi “Kuldjume”: 

  1. aitab hoida naha pikemaajalist pigmentatsiooni,
  2. kaitseb nahka välismõjutuste ja vananemise eest,
  3. toetab naha kiiremat pruunistumist, 
  4. kiirendab päikesekahjustustest tervenemist.

Välispidiseks kasutamiseks

Aaloe külmpress geel (mida saab kasutada ka seespidiselt). See on oma omadustelt niisutav (hoiab niiskust nahas) ja põletikuvastane. Seda on hea kasutada nii nahal kui ka juustel, et hoida neid hetkedel, kus UV-kiirgus on keskmisest kõrgem.

Hea nipp, mida kasutada, on valada geel pihustiga pudelisse ja lisada selle mõned tilgad meelepärast eeterlikku õli. Kohene värskuse tunne ja siidine nahk on sekunditega tuntav. Seda võib pihustada nahale nii palju kui süda lustib! 

Lavendel ja Salvei on tuntud oma hea rahustava toime poolest. Geraanium annab energiat. Sidrunhein, piparmünt sobivad kergeks putuka tõrjeks. 

Puhas aaloe lehe sisemuse geel Aloe Inner Leaf geel on puhas ja töötlemata aaloe (Aloe Vera) lehes leiduva geeli kontsentraat.

Aloe Inner Leaf geeli funktsioon:

  1. Aaloel on põletikuvastane ja immuunsust tugevdav toime,
  2. Leevendab ärritava soolestiku sündroomi;
  3. Samuti kasutatakse aaloe mahla suuveena;
  4. Saab kasutada ka peale hambaarsti külastust kiirema paranemise soodustamiseks ning igemete hea tervise tagamiseks;

Üks parimaid taimsete vitamiinide allikaid, ja kaitseb nahka, on astelpaju mari. Astelpaju viljad sisaldavad rohkelt C-vitamiini, lisaks vitamiine B1, B2, B6, B15, P, K ja E ning karotinoide. Astelpaju värsketes viljades on rohkesti koliini, flavonoide, kumariine, parkaineid, eeterlikke õlisid, rasvhappeid, mineraalaineid. Välispidiselt on astelpajuõli tarvitatud naha ainevahetuse korrastamiseks. Astelpaju okste koores ja viljades on alkaloid serotoniin, mis kaitseb organismi radioaktiivse kiirguse eest. 

Peale määrimiseks on head veel igasugused seemneõlid: vaarika, viinamarja ja porgandi. Need aitavad nahka toniseerida ja kaitsta ning sisaldavad rikkalikult küllastumata rasvhappeid, oomega-3 ja -6. Näiteks, viinamarjaseemneõli omadused on, et ta pinguldab ja kaitseb naharakke. 

Sinu atraktiivse jume jaoks!

Kirjutise autor: Sandra Liivrand, Biotheka

Was this post helpful?

Lisa kommentaar