Jah, võib – ja veel kuidas! Toitumisnõustajana meeldib mulle katsetada. Viimasel ajal olen süvenenud loengutesse, mis räägivad kõrge veresuhkru seosest väsimuse, põletike, hormonaalse tasakaalutuse ja isegi südame-veresoonkonna probleemidega. Otsustasin proovida – ei mingit lisatud suhkrut, gluteeni ega üleliigseid süsivesikuid. Selle asemel rõhk proteiinil, kiudainetel ja looduslikel alternatiividel. Tulemus? Rohkem energiat, selgem mõte ja tõsiselt hea tuju. Ahjaa – ja toit oli ülihea!
Miks üldse loobuda gluteenist ja suhkrust?
Esmapilgul tundub hirmutav – “Kas ma ei tohigi enam pitsat?”, “Magustoidud jäävadki minevikku?”. Tegelikult on asi vastupidine – kui saad selguse, mida ja miks süüa, hakkad toitu hoopis rohkem nautima.
- Suhkur tõstab veresuhkru kiiresti lakke – ja seejärel kukutab selle. Selline kõikuv veresuhkur mõjutab meie tuju, energiataset ja isegi näljatunnet. Aja jooksul võib see viia insuliiniresistentsuseni, mis on paljude ainevahetushäirete aluseks.
- Gluteen pole küll “halb” kõigile, kuid tundlikumate inimeste puhul võib see tekitada seedeprobleeme, väsimust, udust olemist ja isegi põletikulisi protsesse. Samuti võib see kaasa aidata veresuhkru kõikumistele, kuna paljud gluteeni sisaldavad toidud on ühtlasi ka kiirelt imenduvad süsivesikud.
Kui asendada need kvaliteetse valgu, kiudainete, tervislike rasvade ja looduslike, madala glükeemilise indeksiga magustajatega, hakkad üsna pea tundma, kuidas keha tänab.
Pitsa? Jah, ikka saab!
Pitsa ei kao kuhugi – see lihtsalt saab uue, toitvama vormi.
Valgurikas kodujuustupõhi
Koostisosad:
- 180 g kodujuustu
- 2 muna
- 1 sl proteiinipulbrit
- 3–4 sl tatrajahu
- näpuotsaga soola ja maitseaineid (mina panin ohtralt oreganot ja veidi ka rosmariini)
Valmistamine:
Sega kõik koostisosad kokku, määri õhukeselt ahjuplaadile ja küpseta 180 °C juures umbes 25 minutit. Lisa oma lemmikkate ja küpseta veel veidi, 5-10 minutit. Tulemus? Pitsapõhi, mis on korraga krõbe, mahlane ja valgurikas.
Mu 16-aastane poeg kiitis heaks – see on minu toidumaailmas suurim kompliment!
Porgandi-juustu tacod
Veelgi lihtsam ja köögiviljarohkem on teha tacod, kus staarideks porgand, muna ja juust!
Vaja läheb:
- 2 keskmist porgandit (u 200 g), peenelt riivitud
- 60 g riivjuustu (nt mozzarella või tavaline Eesti juust)
- 2 muna
- näpuotsaga soola
- maitseaineid: must pipar, oregano, küüslaugupulber
Valmistamine:
Kuumuta ahi 180 kraadini. Aseta riivitud porgand köögirätile või sõelale ning pigista välja liigne vedelik. Sega kausis kokku porgand, juust, munad ja maitseained. Segu peaks olema ühtlane ja kergelt kleepuv. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja moodusta sellele neli ringikujulist ja umbes 0,5 cm paksust tacopõhja. Küpseta umbes 25 minutit, kuni põhi on kuldpruun ja veidi krõbe. Lisa endale meelepärane kate (mina lisasin toorjuustu, avokaadot, spinatit, jalapenosid, rebitud kana, tomativiile, idusid), keera tacopõhi rulli ja asu sööma!
Magus ilma suhkruta? Jah, ja tõesti hea!
Proteiiniamps kodujuustu ja šokolaadiga
Koostisosad:
- 200 g kodujuustu
- 2 sl erütritooli ja steevia segu
- 1 sl proteiinipulbrit
- 3 sl mandlijahu
- 1 tl toorkakao pulbrit
- 1 sl suhkruvabu šokolaaditükke
- soovi korral kookoshelbeid
Valmistamine:
Blenderda kodujuust magusaine, toorkakao ja proteiinipulbriga, kuniks saad kreemja segu. Sega hulka mandlijahu ja šokolaaditükid ning kui maldad oodata, jäta segu enne nautimist paariks tunniks külmikusse tahenema. Kui lisad veidi rohkem mandlijahu, saad segust vormida ka väikesed pallikesed, veeretades neid kookoshelvestes.
Miks just erütritool ja steevia?
Erütritool on looduslikult esinev suhkrualkohol, mida leidub väikestes kogustes näiteks viinamarjades, melonites ja seentes. See on kalorivaba, ei tõsta veresuhkrut ning selle glükeemiline indeks on null. Kuna soolestik seedib erütritooli vaid osaliselt, on see organismile hästi talutav ning sobib neile, kes jälgivad veresuhkru taset. Erütritooli saab kasutada suhkru asemel samas koguses, kuid selle magusus on umbes 70% lauasuhkrust.
Steevia pärineb steeviataimest, mida kasvatatakse peamiselt Paraguay’s. See on samuti kalorivaba ja umbes 300 korda magusam kui tavaline suhkur. Steevia ei põhjusta seedimisprobleeme ega tõsta veresuhkrut ega insuliinitaset. Kombineerides steeviat erütritooliga, saavutatakse magusus, mis sarnaneb tavapärasele suhkrule – loomulik, tasakaalustatud ja hästi talutav alternatiiv.
Toitumine, mis toetab keha – mitte ei kurna seda
Kui tahad hoida veresuhkru stabiilsena, vältida energialangusi ja toetada ainevahetust, soovitan:
- Eelista kvaliteetset valku (muna, kala, maheliha, kodujuust, proteiinipulber, oad, läätsed) igal toidukorral.
- Tarvita ohtralt kiudaineid ja köögivilju igas vormis, nii toorelt kui küpsetatuna.
- Väldi valget jahu, saiakesi, karastusjooke, mahlu ja muid kiirelt imenduvaid süsivesikuid.
- Maiusta harva – veresuhkru kõikumise vältimiseks sobivad paremini erütritool ja stevia, kuid ka nendega tasub mõõdukaks jääda (ajule annavad nad siiski magusasignaali).
- Mõtle söömisest kui keha tankimisest – mitte piiramisest.
- Toidulisanditest teevad seedimisele pai artišoki ekstrakt, kiudained, seedeensüümid, probiootikumid.
Kirjutise autor Agnes Kajander, Biotheka blogi toimetaja.