Miks Moringa Oleifera taime nii kõrgelt hinnatakse?

20.08.2017
Miks Moringa Oleifera taime nii kõrgelt hinnatakse?

Moringa Oleifera on taim, mida on kõrgelt hinnatud juba tuhandeid aastaid tema tervistavate toimete tõttu. Pärit on see heitleheline puu India loodeosast Himaalaja lõunanõlvadelt. Peale India kultiveeritakse moringat veel Aafrikas, Mehhikos, Lõuna-Ameerika põhjaosas, Ladina-Ameerikas, Filipiinidel ning mujal. Oma erilise maitse, funktsioonide ning välimuse tõttu on taimele antud ka teisi nimesid nagu mädarõikapuu (Horseradish tree), trummipulgapuu (Drumstick tree), beni õli puu ning Moringa. Õli-rõikapuust on ajapikku õpitud kasutama kõiki taime osi nii kulinaarias kui pärimusmeditsiinis.

Moringa Oleifera on suurepärast elujõudu ja energiat andev. Taime kasutatakse haigusi ennetava ja ravimise eesmärgil ning tänapäeva kiires ja stressirohkes elus on hea end aidata keemiavaba loodusliku antidepressandi ning suurepärast toonust tõstva taimega. Rahvameditsiinis kasutatakse õli-rõikapuu koort, juuri, lehti, õisi, seemneid, õli, mahla ja kummit. Selle puu saadusi ja erinevaid osi on kasutatud erinevate tõvede nagu reuma, langetõve, südamehaiguste, vererõhuhäirete, seedehäirete, nahapõletiku, palaviku, peavalu jm korral.

Juuri on rahvameditsiinis kasutatud ka uriinieritust soodustava vahendina. Seemnetest on abi otsitud kõhukinnisuse korral ja sooleparasiitide väljutamiseks. Taimel on tugev mikroobide- ja põletikuvastane toime. Ka ajurveda meditsiinis osatakse õli-rõikapuud hinnata ning tema saadusi soovitatakse 300 haiguse ennetamiseks ja ravimiseks.

Moringa puu on väga rikas antioksüdantide, kiudainete ja bioaktiivsete ühendite poolest, mis reguleerivad, aktiveerivad ja kiirendavad organismi ainevahetusprotsesse. Lisaks antioksüdantidele sisaldavad õli-rõikapuu lehed rikkalikult vajalikke mineraalaineid ja aminohappeid. Just tänu oma mitmekesistele kasutusvõimalustele, kõrgele toitainetesisaldusele ning raviväele on moringat hakatud kutsuma imepuuks (Miracle tree), mida on soovitav lisada kuumutumata mistahes toidule või joogile, et suurendada selle toiteväärtust.

Näiteks:

Moringa 1 grammis taimepulbris on:

  • 25x rohkem rauda kui spinatis
  • 15x rohkem kaaliumit kui banaanis
  • 4x rohkem valke kui munas
  • 10x rohkem A-vitamiini kui porgandites
  • 17x rohkem kaltsiumit kui piimas

Lisaks on Moringas:

  • 92 toitainet
  • 46 antioksüdanti
  • 36 põletikuvastast ainet
  • 18 amiinohapet, 9 olulist aminohapet

Antioksüdandid on ained, mis pidurdavad ja reguleerivad vabade radikaalide teket. Terves organismis valitseb antioksüdantide ja vabade radikaalide vahel tasakaal. Kuid kui vabade radikaalide tasakaal saab rikutud muutuvad need organismile ohtlikuks. Antioksüdantide ja põletikuvastaste ainete ülesandeks on katkestada vabade radikaalide poolt alustatud ahelreaktsioone, et takistada põletikuliste kollete ja haiguste tekkimisi. Seetõttu Moringas sisalduvat 46 antioksüdanti ja 36 põletikuvastast ainet on kingutus organismile, et pidurdada, ennetada ning isegi ravida mitmesuguseid haigusi. Tähtsamad antioksüdandid on vitamiinid C, A, E, karotenoidid, flavonoidid, ubikinoonid (Q10), seleen, mangaan ja tsink. Antioksüdandid on vajalikud selleks, et kiirendada kahjustatud rakkude ja kudede taastumist ja tervenemist.

Moringal kõrvaltoimeid pole teada.

 

Artikli autor: Ecosh Life OÜ, www.ecosh.ee